Neurologie

Secția Clinică Neurologie Pediatrică este una din secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Este adăpostită intr-o clădire de patrimoniu, cu demisol, parter și etaj, construită in anul 1901, situată pe strada Victor Babeș 43. Clădirea face parte din grupul pavilionar in care iși au de asemenea sediul clinicile: Neurologie adulți, Psihiatrie adulți, Neurochirurgie.
In perioada 2004 - 2006 au fost realizate lucrări de renovare a clădirii și de reamenajare a spațiilor, actualmente condițiile de spitalizare fiind la standarde europene.

Adresa

Str. Victor Babeș, nr. 43

Contact

Telefoane

Telefon: 0264598523 - Programări intre orele 10:00 - 15:00

Adrese de email

neurologie@spitcocluj.ro

Şef departament

Asist. Univ. Dr. Mager Monica
Funcţie: Sef Sectie

Medic primar Neurologie pediatrică, Master în Medicină Moleculară și Neuroștiințe, Doctor în medicină

Personal

 • Conf. Dr. Cristea Alexandru
  Medic primar Neurologie pediatrică și medic specialist Neuropsihiatrie infantilă, Doctor în medicină
 • Asist. Univ. Dr. Vintan Mihaela
  Medic primar Neurologie pediatrică, Master în Medicină Moleculară și Neuroștiințe, Doctor în medicină
 • Dr. Orza Diana
  Medic primar Neurologie pediatrică
 • Cătinaş Roxana
  Kinetoterapeut principal, specialist terapie Vojta
 • Iuga-Hanşal Livia
  Asistentă şefă
 • Palade Steluta
  Psiholog principal, Psihoterapeut în Psihoterapie pozitivă, Master în Medicină moleculară și neuroștiințe, Doctorand
 • Stanca Sima
  Kinetoterapeut principal

Tarife spitalizare

Cost mediu/zi spitalizare 1144,43 lei

Structură şi dotări

Secția cu paturi (nr. paturi 35)
b) Ambulatorul de specialitate cu 3 cabinete (neurologie, EEG, psihologie) incadrate ca și secția clinică cu personal medical (universitar)
c) Spital de zi
d) Laboratoare: EEG (videoEEG, EEG de somn, holterEEG); electroneurofiziologie (EMG, viteză de conducere, potențiale evocate)
e) Compartiment psihologie (psihologie, neuropsihologie, consiliere, reabilitare și psihoterapie)
f) Compartiment kinetoterapie terapie Vojta, Bobath, Castillo-Morales, terapie manuală picior
g) Compartiment fizioterapie aparat BTL 5000

Saloanele cu paturi au dimensiuni diferite: saloane cu 3 /5 / 6 paturi, rezervă cu baie proprie, sala de mese.
In mansardă a fost amenajată o sală de activități de recuperare psihologică, dotată cu materialele necesare activităților psihologice de reabilitare sau consiliere.

Învăţământ medical

Clinica Neurologie Pediatrica reprezintă o puternică bază de invăţămant, fiind unul din centrele care pregăteşte viitorii medici specialiști de Neurologie pediatrică.
De asemenea in clinică se efectuează activitate didactică: cursuri de Neurologie pediatrică cu studenții din anul V ai Facultății de Medicină generală, seriile romană, franceză și engleză din cadrul UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca, (titular de curs fiind Conf. Dr.Alexandru Cristea) și stagii practice cu studenţii anului V (susținute de asistentele universitare Dr. Mihaela Vințan, Dr.Monica Mager și Dr. Cristina Pantelemon).
Priorităţile secției Neurologie pediatrică sunt concretizate in Programe de sănătate ale Ministerului Sănătaţii, precum: Diagnosticul şi intervenţia precoce pentru prevenirea instalării tulburărilor neuropsihice la copil și perfecţionarea mijloacelor de diagnostic şi terapie in epilepsiile copilului.
Derularea acestor programe de sănătate ne-a oferit posibilitatea achiziţionării de aparatură modernă (aparat video-EEG, aparat EEG-holter) care permite diagnosticul paraclinic de mare fineţe al epilepsiei la copil.

Plan de dezvoltare

Pentru o mai bună desfășurare a activității clinice avem in vedere completarea echipei de investigare și tratament cu:
a. logoped.
b. asistent pentru fizioterapie
- inființarea unui centru regional de referință pentru diagnosticul și tratamentul epilepsiei. Considerăm necesară și intemeiată această cerință datorită următoarelor aspecte:
- Este imperios necesară stabilirea unui diagnostic corect de epilepsie (sindrom sau boală) pentru a evita tratarea inutilă și chiar periculoasă a unui copil sănătos, și de asemenea este importantă instituirea unui tratament adecvat incă de la inceputul bolii, atunci cand acest diagnostic a fost corect stabilit, pentru a evita transformarea epilepsiei intr-o formă faramacorezistentă. Se cunoaște faptul că farmacorezistența implică dizabilități mai importante pentru copil și cheltuieli mai mari pentru societate.
- O mare parte a pacienților noștri sunt copii cu diferite forme de epilepsie, unele extrem de severe, care provin din toate zonele țării.
- Desfășurăm activități științifice in domeniul epilepsiei: cursuri cu cadrele medii, cursuri cu medicii specialiști neurologi din țară, cărți publicate in domeniu;
- Deținem aparatură de ultimă oră necesară pentru investigarea electro-neuropsihologică a copiilor suferinzi de epilepsie sau alte crize cerebrale neepileptice;
- Dezvoltarea activității de diagnostic precoce a tulburărilor de dezvoltare neuropsiho-motorie la copil, prin aplicarea tehnicilor cele mai fiabile și moderne, precum și intervenția terapeutică precoce in acest tip de patologie pentru evitarea sau minimalizarea handicapului.
- Perfecționarea mijloacelor clinice și a tehnicilor de diagnostic in bolile neurometabolice și bolile neurodegenerative - cunoscand faptul că in unele boli neurometabolice instituirea unui regim alimentar precoce poate duce la evitarea sau minimalizarea handicapului.
- Inființarea unui Centru de recuperare cu caracter de Spital de zi

Conditii de internare:
Documente necesare la internare:
- Certificatul de naştere sau cartea de identitate a copilului
- Cartea de identitate sau buletinul unuia dintre părinţi
- Bilet de trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist
- Certificat de handicap (dacă este cazul)

Taxă de spitalizare pentru insoţitor:
- 7 lei/zi.
- părinţii copiilor cu varsta intre 1-3 ani şi a copiilor incadraţi in gradul grav de handicap nu plătesc taxă de spitalizare